Zamierzenia wychowawczo-dydaktyczne na miesiąc luty
MISIE
Temat tygodnia:
1. Oznaki wiosny
2. Wszystko rośnie
3. Pracowita wiosna
4. Święta Wielkanocne
Ogólne cele wychowawczo-dydaktyczne:
Wdrażanie do właściwego ubierania się podczas wczesnej wiosny.
Zachęcanie do zabaw na świeżym powietrzu jako warunku zdrowia i odporności.
Zwracanie uwagi na zmiany zachodzące w środowisku przyrodniczym w związku ze
zmianą pory roku.
Zapamiętanie cech typowych dla wczesnej wiosny: zmienna pogoda, pierwsze kwiaty,
pąki liściowe na drzewach. Wdrażanie do opieki nad hodowlą w kąciku przyrody, systematycznej obserwacji i
wyciągania wniosków na podstawie jej wyników.
Rozwijanie umiejętności przeliczania oraz porządkowania zbiorów.
Rozwijanie umiejętności orientowania się w przestrzeni i w schemacie własnego ciała.
Rozwijanie analizy i syntezy słuchowej.
Rozwijanie percepcji słuchowej na materiale symbolicznym.
Kształtowanie umiejętności odczytywania instrukcji obrazkowej – kolejność czynności.
Kształcenie umiejętności uważnego słuchania utworów literackich.
Nauka piosenek i pląsów.
Wdrażanie do udziału w zabawach muzyczno-rytmicznych przy piosenkach znanych
dzieciom.
Kształtowania poczucia więzi rodzinnych poprzez obchodzenie świąt religijnych –
poznanie zwyczajów wielkanocnych.
Kształtowanie samodzielności w ubieraniu się.
Kształtowanie myślenia przyczynowo-skutkowego podczas obserwacji wprowadzanych
zmian, porządkowania zdarzeń w historyjce obrazkowej.
Kształtowanie umiejętności wnioskowania na podstawie obserwacji wprowadzanych zmian.
Kształtowanie umiejętności odkodowywania i kodowania informacji za pomocą znaków,
symboli.
Rozwijanie umiejętności przestrzegania zasad podczas zabaw z regułami.
Rozwijanie analizy i syntezy słuchowej sylabowej.
Rozwijanie percepcji słuchowej na materiale symbolicznym – dźwięki.
Kształtowanie umiejętności odczytywania instrukcji obrazkowej – kolejność czynności.
Kształtowanie umiejętności słuchania muzyki w skupieniu
Doskonalenie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowywania się
podczas posiłków.