Misie- zamierzenia wychowawczo-dydaktyczne na marzec

Zamierzenia wychowawczo-dydaktyczne na miesiąc luty

MISIE
Temat tygodnia:
1. Oznaki wiosny
2. Wszystko rośnie
3. Pracowita wiosna
4. Święta Wielkanocne

Ogólne cele wychowawczo-dydaktyczne:
 Wdrażanie do właściwego ubierania się podczas wczesnej wiosny.
Zachęcanie do zabaw na świeżym powietrzu jako warunku zdrowia i odporności.
 Zwracanie uwagi na zmiany zachodzące w środowisku przyrodniczym w związku ze
zmianą pory roku.
 Zapamiętanie cech typowych dla wczesnej wiosny: zmienna pogoda, pierwsze kwiaty,
pąki liściowe na drzewach. Wdrażanie do opieki nad hodowlą w kąciku przyrody, systematycznej obserwacji i
wyciągania wniosków na podstawie jej wyników.
 Rozwijanie umiejętności przeliczania oraz porządkowania zbiorów.
 Rozwijanie umiejętności orientowania się w przestrzeni i w schemacie własnego ciała.
 Rozwijanie analizy i syntezy słuchowej.
 Rozwijanie percepcji słuchowej na materiale symbolicznym.
Kształtowanie umiejętności odczytywania instrukcji obrazkowej – kolejność czynności.
Kształcenie umiejętności uważnego słuchania utworów literackich.
Nauka piosenek i pląsów.
Wdrażanie do udziału w zabawach muzyczno-rytmicznych przy piosenkach znanych
dzieciom.
 Kształtowania poczucia więzi rodzinnych poprzez obchodzenie świąt religijnych –
poznanie zwyczajów wielkanocnych.
 Kształtowanie samodzielności w ubieraniu się.
 Kształtowanie myślenia przyczynowo-skutkowego podczas obserwacji wprowadzanych
zmian, porządkowania zdarzeń w historyjce obrazkowej.
 Kształtowanie umiejętności wnioskowania na podstawie obserwacji wprowadzanych zmian.
 Kształtowanie umiejętności odkodowywania i kodowania informacji za pomocą znaków,
symboli.
 Rozwijanie umiejętności przestrzegania zasad podczas zabaw z regułami.
 Rozwijanie analizy i syntezy słuchowej sylabowej.
 Rozwijanie percepcji słuchowej na materiale symbolicznym – dźwięki.
 Kształtowanie umiejętności odczytywania instrukcji obrazkowej – kolejność czynności.
 Kształtowanie umiejętności słuchania muzyki w skupieniu
 Doskonalenie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowywania się
podczas posiłków.